29 mei 2022 Nuuksio Nationaal Park

Vanochtend zijn we na het ontbijt vertrokken naar het treinstation dat op zo’n 15 minuten lopen ligt van ons appartement. Vanaf daar namen we de trein naar de stad Espoo (Esbo) in de regio Uusimaa (Nyland). De trein was een door de Zwitserse firma Stadler gebouwde elektrisch treinstel dat een jaar of 15 oud was. Het Finse spoor is een stuk breder dan het Nederlandse, net als in Rusland is het spoor hier 1524 mm breed (vergeleken met de 1453 mm die gebruikelijk is). Gek genoeg kan een Russische trein niet zomaar in Finland rijden, want in Rusland liggen de sporen verder uit elkaar dus je hebt kans op botsingen. De Russische spoorbreedte is echter wel een duidelijk restant van het Russische verleden van Finland. De Finse spoorwegen (Suomen Valtion Rautatiet / Finlands Statsjärnvägarna) zijn dan ooit opgericht als de Finskije gosudarstvennije zjeleznyje dorogi (Russisch voor Finse staatsspoorwegen).

Na twintig minuten kwamen we aan in Espoo. De stad Espoo (Esbo) is een tweetalige gemeente waarin Zweeds de hoofdtaal is. De stad is dan ook al een oude 15e eeuwse stad met een bekende oude Kathedraal. Vandaag de dag is de stad echter vooral een forensenstad voor Helsinki en is er veel dienstenindustrie. Maar daarvoor waren we echter niet; vanaf Espoo kun je ook de bus verder de regio Ussimaa (Nyland) in nemen.

De bus naar het nationaal park

Ongeveer 20 minuten buiten Espoo, en zo’n 35 km vanuit hartje Helsinki ligt het nationaal park Nuuksio (Nuuksion kansallispuisto, Noux nationalpark). Dit is een van de veertig nationale parken die Finland rijk is en is ruim 53 m³ groot. Juist omdat het zo goed te bereiken is is het park een fraai uitstapje vanuit Helsinki. In het park liggen diverse meren (maar Finland heeft meer dan 30.000 meren). Het park is bekend omdat de Siberische vliegende eekhoorn (Pteromys volans) er voorkomt; nochtans zagen wij er helaas geen 🙁

Halverwege het park ligt natuurcentrum Haltia; hier is een café, is er informatievoorziening over het nationaal park en een winkel waar in het nationaal park vervaardigde waren worden verkocht. Het is een erg gemakkelijk startpunt voor een uitstap het park in. Vanaf Haltia loop je in 2 km naar een uitzichtpunt dat uitkijkt over het grootste meer van Nuuksio. Het pad is goed rolstoeltoegankelijk en in een drie kwartier loop je gemakkelijk heen en terug.

In het café van het natuurcentrum  is een goed lunchbuffet ter beschikking met warme en koude gerechten. Hiervan hebben we dan ook goed gebruik gemaakt. Op het menu stonden onder andere diverse groentes, een viscake, stoofvlees en voor de vegetariër aubergine met kaas. Net zo als bij alle buffetten (en veel restaurants) is water en koffie/thee gratis beschikbaar (ook met extra refills). Het was een gemakkelijke manier om even op te laden voor onze middag.

Na de lunch besloten we verder het park in te gaan. Een wat lastiger pad, waarin enkele stevige klimmen – waarvan sommigen met trappen – zaten bracht ons in een kilometer of vier naar het dorpje Haukkalampi (Hauka). Hier is een parkeerplaats dat toegang verschaft tot het nationaal park (waar auto’s verder verboden zijn). Bij Haukalampi kozen we ervoor om nog verder te lopen. Drie kilometer verderop ligt het plaatsje Kattilla; hier bevindt zich ook het eindpunt van de buslijn vanaf Espoo. Tijdens de wandeling hebben we genoten van mooie meergezichten, kabbelende beekjes en prachtige naaldbossen. Ook was er soms een duidelijk echogalm tussen de rotsen te horen. Het park Nuuksio is dan ook van harte aan te bevelen. In dit seizoen kun je er wandelen (maar er zijn ook fietsroutes), maar in het winterseizoen is er ook een skischans, langlaufroutes en skipistes voor handen. In sommige meren mag je ook vissen en varen. Kortom, voor ieder en voor ieder seizoen wat wils.

Met de bus waren we in een half uur weer terug in Espoo, en twintig minuten later stonden we aan het begin van de avond weer terug in de stad Helsinki. Met een omweg hebben we nog even een broodje gescoort en een wandeling door de stad gemaakt. Tijdens de wandeling bleek dat vandaag de finale van het WK IJshockey in Helsinki wordt gespeeld tussen Finland(!) en Canada. Er liepen dan ook diverse uitgedoste supporters door de stad (en het was best gezellig).

Met een lekkere kop koffie sloten wij onze dag en mini-vakantie in Finland af. Morgen vliegen we in de avond naar huis, maar we gaan eerst nog tele-werken vanuit ons appartement in Helsinki. Kortom: we zijn voldaan – maar ook wel vermoeid door onze wandeling van vandaag.